Developer/Owner

808Futsal

Architect

CDS International, Inc.

Contractor

Swinerton Builders

Location

Honolulu, Hawaii

Background

808Futsal is Hawaii’s first-ever Futsal facility.  Futsal is a modified form of soccer played on a smaller, indoor hard court with five players on each side and with a smaller ball.  The 63,471 SF facility includes three international-standard Futsal courts, supporting facilities, a food court, and areas for spectators.  One of the courts is elevated, providing covered parking and storage space underneath.  A mezzanine and walkway connects the elevated court to two courts at ground level.  

Client Benefits

BASE collaborated with the architect and contractor in this design-build project using REVIT to provide a full 3D model.  The 3D model was used by the contractor to accurately model the mechanical ductwork, electrical conduit runs and plumbing lines.  The owner was very involved with the design process, so this coordination between all trades allowed the owner to visually understand what the finished product would look like before construction started.

The Science and Design of Structural Engineering

The owner preferred the aesthetics of split face block CMU over precast concrete or tilt-up.  We used slender wall design procedures to analyze CMU wall thicknesses of 8-, 10- and 12-inch.  Although requiring a greater amount of reinforcement and some additional lateral roof bracing to reduce the clear span at the tallest wall segment, the 8-inch CMU proved to be the most economical and constructible solution.  The building roof was constructed using metal deck supported by long span steel joists.  One challenge with the roof design is a 10-foot deep step near the center of the building which, effectively, broke the building diaphragm into two separate elements.  BASE designed a special 10-foot deep angle iron truss, used to both support the roof gravity loads and act as a chord member to resist roof diaphragm lateral loads.  During construction, the jambs that supported deep lintels for the large window openings near the front of the building were incorrectly built.  In lieu of removing and replacing the entire CMU wall, BASE worked closely with the architect, owner and contractor to develop an aesthetically pleasing retrofit.  The fix included providing steel plates that wrap around the building corners and help distribute the lintel load to the adjacent corner walls.  The owner was very happy with the retrofit as the final product fit well within the industrial look of the interior.