Developer/Owner

NAVFAC Marianas

Architect

RIM Architects

Contractor

dck pacific guam, LLC

Location

US Naval Base Guam

Background

Design-build of a new $33 million consolidated indoor fitness center at Naval Base Guam that includes over 50,000 SF of new construction and over 26,000 SF of renovation.  The facility includes an outdoor 50 meter, 10-lane swimming pool with change house, a lighted outdoor synthetic playing field and an outdoor track. The fitness facility also includes basketball/volleyball courts with spectator seating, fitness equipment, group exercise areas, locker rooms and support areas to include a lobby and reception area, a multipurpose room and laundry and storage rooms.

Client Benefits

The navy received a state-of-the-art fitness facility that seamlessly integrates the new construction with the existing gymnasium.  One of the primary design features that ties together the old and the new, accentuates the entrance and acts as a focal gathering point is the central “spline.”  The spline is a long barrel-shaped corridor that extends over the entrance and draws users into and through the facility.  Kalwall light-transmitting panels provide natural daylight while also meeting high wind, seismic and antiterrorism requirements.  This prominent architectural feature required a significant amount of creativity and coordination between the architect, contractor and structural engineer.  

The Science and Design of Structural Engineering

The structure is constructed of cast-in-place (CIP) reinforced concrete walls supporting precast concrete double tee roof members with CIP topping. Because of the large clear span requirements at the gymnasium, long span steel trusses and rafters were used to support a metal deck and concrete topping roof.  One of the primary challenges was incorporating the existing gymnasium into the overall aesthetics and functionality of the new facility.  In order to match the new rooflines and to provide better drainage during typhoons, a new architecturally hipped roof was proposed over the existing flat roof.  In order to minimize added weight to the existing structure, the new roof was framed with structural steel and metal deck and designed to span between load bearing walls so as not to impart any additional weight to the existing roof.  These lightweight longer span members, however, are susceptible to high uplift wind forces developed during typhoons.  A cost effective but very robust solution was developed that anchored the new steel roof to the existing concrete roof through a series of tension rod members.  The tension rods, which only resist uplift forces, are connected to the underside of the new steel roof members and then anchored into the existing concrete roof.  Another significant challenge was the replacement of existing load-bearing concrete walls at existing racquetball courts with glass walls.  Fiber reinforced polymer (FRP) strips were used to reinforce the remaining sections for wall for both shear and flexure.