Developer/Owner

SLSS Partners

Architect

John Okita

Contractor

Nordic Construction

Location

Honolulu, Hawaii

Background

Salt Lake Self Storage’s unique requirements led to the incorporation of multi-story tilt-up construction combined with cast-in-place concrete slabs. This four-story project is one of the tallest in the nation that utilizes a cast-in-place concrete floor system. The height of the tilt-up panels required special attention to construction sequence and crane lifting capabilities.

Client Benefits

Through the optimization of the foundation system, gravity system, and the floor slabs, BASE was able to cut nearly $250,000 from the construction cost. The final cost was 10% lower than other proposal concepts.

“We would like to thank you for your assistance in helping us with this difficult tilt-up building. Without your cooperation and skills, this Project would have been a much more difficult undertaking. This was especially true during the tilt-up planning. Your expertise and direction provided us with different options in coordinating the bracing of the panels, which proved invaluable.”
- Jonathan W. Kam, Project Manager, Nordic Construction.

“I have been very impressed with their collaborative approach to solve design problems in the most cost effective manner. This was admirably demonstrated in projects such as the pre-cast tilt-up Salt Lake Self Storage building. Our aggressive schedules and controlled budget figures were made possible with Steve Baldridge’s timely response to any challenge.”
- Brian C. Esplen, President, Ventures West Construction Management.

The Science and Design of Structural Engineering

The original design including an 8’ CMU parapet constructed on top of the tilt-up panels. This detail created a number of difficult design and construction problems and would be very costly to build. BASE developed a solution that eliminated the costly CMU walls. The grade beams supporting the tilt-up panels were raised 3’ to a level 12” below the ground floor elevation. This modification was possible since the ground floor elevation is 3’ above the surrounding grade due to flood plain requirements. In addition, the floor-to-floor heights were adjusted to maintain the original architectural intent.